SZSZL2021 banner 1000x100 

A szabályozás változó határai

Az amerikai hálózatsemlegesség az internet-hozzáférés jelképe lett, a rendelet minapi eltörlése pedig nemcsak szimbolikus jelentőségű szabályozói lépés. A fejlemények az adatgazdaság fejlődésének versenykörnyezetéről is szólnak.

Az Egyesült Államokban a 2015-ös hálózatsemlegességi szabályokat 2018 júniusában hatályon kívül helyezték „Az internet szabadságának visszaállítása” című szövetségi szabályozó hatósági (FCC) rendelettel. A közlemény szerint az internet nyitott platform lesz, a szabályozás védi a fogyasztókat, elősegíti a jobb, gyorsabb internet-hozzáférést, és erősíti a versenyt.

Miért kellett eltörölni a rendeletet?

Az FCC arra hivatkozott a piaci jelzések alapján, hogy a 2015-ös szabályozás akadályozta a legnagyobb ISP és telkó cégeket abban, hogy új üzleti modelleket vezessenek be, és új technológiák használatába fektessenek be. Arra is emlékeztetett a hatóság, hogy az internet hosszú éveken át jól fejlődött a hálózatsemlegességet előíró kötelmek nélkül.

Már más az internet

A korai 2000-es évek óta azonban az internet tere és piaci környezete alapvetően megváltozott. Akkor induló számítástechnikai cégek határozták meg a működés szabályait, ma pedig óriáscégek uralják az amerikai piacokat: néhány technológiai óriás irányítja a legfontosabb digitális infrastruktúrákat, és maroknyi szélessávú, illetve mobil szolgáltatóhoz tartozik internetkapcsolatok és platformok döntő többsége.A jelen amerikai helyzetet jól ismerők szerint az eltörlő rendelet hivatalos magyarázata inkább üres szavakból áll, és az új szabályozás adós maradt a valós verseny hiányának, illetve a használók jogait megrövidítő szolgáltatók piaci magatartásának érdemi kezelésével és szankcionálásával...

Bárányné dr. Sülle Gabriella
távközlési szakértő

(A teljes cikk megjelent a Média-Kábel-Műhold 2018. július-augusztusi számában.)