amik 2030-ra valósággá válhatnak

A fogyasztók várakozásai szerint 2030-ra működni fog az érzékek internete, amely digitális érzékszervi tapasztaláson alapuló, új szolgáltatásokat kínál.

Koalíciós panoráma

Megalapításának második évfordulója alkalmából az 5G Koalíció (5GK) szakmai konferenciával és kiállítással egybekötött plenáris ülést tartott június 18-án.

Rohamosan növekvő adatforgalom

Az elmúlt három évben a mobilinternet-szolgáltatás igénybevevőinek a száma 37 százalékkal nőtt, a felhasználók által bonyolított adatforgalom pedig több mint négyszeresére ugrott. Az időszak végére a mobil adatforgalom fő kiszolgálóivá a 4G hálózatok váltak, az uniós roamingdíj-felárak eltörlése nyomán pedig a mobiltelefont egyre bátrabban használjuk külföldön.

Mítoszok, tesztek, remények

Az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia az eddigieknél mintegy tízszer nagyobb adatátviteli sebességet és jelentősen rövidülő válaszidőt, egyben a mostaninál lényegesen jobb ügyfélélményt biztosít majd. A jelenlegit jelentősen meghaladó kapacitásnak köszönhetően több tízmillió eszköz hálózatra kapcsolódása válik lehetővé egyidőben. Az 5G új megoldásokat hoz majd számos iparágban, például az agráripar, a gépjárműipar, az energetika, a közlekedés, az egészségügy vagy az oktatás terén.

Négy sávban értékesít frekvenciát idén az NMHH

Két fő frekvenciaértékesítési feladaton dolgozik idén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Egyrészt a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávokban összesen több mint 600 MHz-nyi frekvenciát fog értékesíteni ebben az évben, másrészt ezzel párhuzamosan már gondozza a földfelszíni digitális televízió műsorszóró hálózatok lejáró frekvenciajogosultságára áprilisban kiírt pályázatot, amelyre az ajánlatokat április 30-án nyújthatták be az érdeklődők.

Világszinten az elsők között indulhat el

Bár a híradások napjainkban még a 4G terjedéséről szólnak, ám közben már világszerte gőzerővel folyik a következő generációs mobilrendszer bevezetésének előkészítése, sőt néhol már tesztelése. Itthon is formálódik Magyarország 5G Stratégiája. Az elkészült szakértői munkaanyagból már kiolvashatók a célok és lehetőségek. Ezekből idézve talán érthetővé válik, miért fontos az 5G mobil technológia mielőbbi bevezetése.