Minél régebbi egy vélemény, annál valószínűbb, hogy egyetértünk vele. Hosszabb ideje így állunk a technológiai innovációknak tulajdonított versenyelőnyhöz: az új technológia növekedési potenciálját a piac gyorsan felismeri, így a kereslet emelkedése és az üzleti mutatók javulása hamarosan igazolja a befektető előrelátását.

Az utóbbi időkben viszont egyre többször fordul elő a távközlési szektorban, hogy az újabb műszaki-technikai innovációk önmagukban nem elegendők a piaci érvényesüléshez. A sikerhez az is szükséges, hogy a hálózat fejlesztése, kiterjesztése során a beruházó és az operátor a többieknél jobb tárgyaló, jobb döntéshozó, jobb projektirányító, jobb marketinges legyen. A nagy értékű távközlési befektetéseknél pedig célszerű előzetesen megvizsgálni, hogy az adott esetben a befektetés sikere más piaci szereplőknek mibe kerül, illetve az üzleti terven kívül állóknak mit hoz.

Jól láthatók az európai szélessávú iparágban a növekedési törekvések, amelyek az általános pénzpiaci válságjelenségek, és a keresletekre vonatkozó borús várakozások ellenére a következő években is fenntarthatják az infokommunikációs iparág sikerességét, és évente összességében 1-2 százalékos átlagos növekedését. A növekedési pályák sokfélék, de közös vonásuk a hosszú futamidejű finanszírozás megoldása, és a befektetéseket ösztönző szakpolitika érvényesülése. Nálunk a különadók is növekednek…

Bárányné dr. Sülle Gabriella
távközlési szakértő

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2012. decemberi számában olvasható.)