Esély a kábelnek, veszély a mobilnak?

Az okostelefonok és táblagépek gyors elterjedésével a vezetékes és a mobil szolgáltatások versengése új pályára lépett az elmúlt évben nálunk is. A felhasználók egy nagy csoportja számára az otthoni, és a munkahelyi internethasználat egyre inkább a személyhez kötődő kommunikáció egy formájává alakul, amelyben ezek az okos készülékek a helyhez kötött, de vezeték nélküli internetelérés személyes eszközei. Az ügyfélközpontú üzleti modellt követő szolgáltatóknak érdemes felfigyelni a lehetőségre, illetve a stratégiai fenyegetésre.

Az okos készülékek elterjedésével járó fejlődés egyik mellékterméke a helyhez kötött és a mobil internethasználat egyfajta egyesítése, kombinációja. A hatóság ezzel kapcsolatos gyorsjelentései egyszerűsített statisztikai számsorokat tartalmaznak, ennek ellenére mégis felhívják a figyelmet arra, hogy a piaci versenyt időről időre érdemes újraértelmezni. Az operátorok ügyfélszámának csekély eltérései, vagy az egyes hozzáférési technológiák piaci részesedésének tizedszázalékos változásai üzleti szempontokból nem jellemzik a piacot. Sokkal érdekesebb viszont az, hogy az elmúlt évben a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma 1891 ezerről 1968 ezerre nőtt, miközben a mobilinternetezőké 2155 ezerről 3179 ezerre emelkedett.

A számos tényező közül, amelyek együttese magyarázhatja a mobil adatátviteli forgalomban tapasztalt telítési jelenséget, itt most arra az egyre hívjuk fel a figyelmet, ami szerint a legnépszerűbb okos készülékek gazdái a forgalmuk legalább kétharmadát már évek óta otthon bonyolítják le, nem útközben.

A mobilpiaci fejlemények tükrében ez a helyzet érdekes stratégiai lehetőséget kínál a kábeloperátorok és az internetszolgáltatók számára az okos eszközöket használók körében, illetve meghatározott kábeltévés előfizetéseknél. Az okos készülékkel rendelkezők piaci súlyának növekedésével a mobil operátorok piaci helyzetére stratégiai értelemben fenyegetést jelent ez a fordulat. Ebben a helyzetben a vezetékes–mobil versengés felerősödése a fogyasztók javát szolgálhatja.

Bárányé dr. Sülle Gabriella
távközlési szakértő

 (A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. áprilisi számában olvasható.)