FARM2021 Zsolti Jolly MKM 1000x100

Különadók ide, válság oda: a távközlés még mindig jó biznisz. Talán épp azért, mert fáradságos munkával és tetemes költséggel kiépített infrastruktúra stabil és tartós alapot biztosít a szolgáltatáshoz, és e szolgáltatásokat változatlanul igénylik is az előfizetők. A KSH legfrissebb, 2012.évi adatai szerint tavaly a távközlési cégek árbevétele csak 0,7 százalékkal maradt el az előző évitől, de például az internet 11, a kábeltelevízió pedig 2,7 százalékkal többet hozott szolgáltatók konyhájára.

Dolgozni is érdemes a távközlési cégeknél: ebben a szakmában a havi bruttó átlagkereset 2012-ben 467 ezer forint volt, ami egy év alatt ugyan mérséklődött 1,3 százalékkal, de még így is több mint kétszer nagyobb a nemzetgazdasági átlagnál. Persze valószínűleg jó nagyra nyílik a „bérolló” az átlaghoz képest, mindazonáltal közel 16 ezer (háromnegyed részt a vezetékes szakmába dolgozó) munkavállaló mégiscsak részese ennek az adatnak.

2012 végén a távközlési ágazatban közel 1600 szervezetet, köztük 84 százalékban társas vállalkozást tartottak nyilván. Elsöprő többségük (99%) 50 főnél kevesebb embert foglalkoztat. A fele arányban a vezetékes területen tevékenykedő szervezetek száma – a kábelszakmában újabban gyakran emlegetett konszolidáció ellenére – 2,3 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A vállalkozások értékesítésének nettó árbevétele 1003 milliárd forint volt 2012-ben, több mint kétharmadát vezetékes cégek állították elő. A beruházások értéke 124 milliárd forint volt, és ez is közel ötödével bővült egy év alatt.

Kábeltelevíziós ajánlatok is igények

Bár a digitális átállás az idei, 2013-as év eseménye volt, ez jelentősen nem rajzolta át a térképet, így a KSH 2012.évi adatai vélhetően ma is jól tükrözik a valós helyzetet.

A vezetékes piac rendkívül telített, új ügyfeleket jószerivel már csak egymástól tudnak szerezni a szolgáltatók. A piacon működő 239 társaságból 11 mondhat magáénak 10 ezernél több előfizetőt, ám 59 százaléknak legfeljebb 1000 ügyfele van. A koncentrációt jelzi, hogy az 5 legnagyobb szolgáltatóé (Digi, Invitel, Magyar Telekom, Tarr, UPC) az előfizetők – és a díjbevétel – háromnegyede, s ők finanszírozzák a beruházások 89 százalékát.

A kábeltelevíziós előfizetők száma 2012-ben még mindig tudott emelkedni 0,6%-kal, így az év végén 2 millió 241 ezer volt (ideértve az IPTV-t is), s ennek közel kétötöde már digitális. Száz lakosra 22,6 előfizetés jutott, és száz lakásból 51 volt a vezetékes műsorelosztó hálózatba kapcsolva...

Beruházások és bevételek

2012 végén a települések 76 százalékában elérhető volt a vezetékes tévé, öt év alatt 3,8-ről 5,2 millióra nőtt a potenciális kapacitás, azaz a hálózatba kapcsolható lakások (homepass) száma. A szolgáltatók hálózatának vonalhossza 131ezer kilométer volt, ezen belül az üvegszálas (20 ezer kilométer) egy év alatt 12%-kal bővült...

Az internet jól termel

A távközlési, így a kábeles szolgáltatóknak manapság mindenképpen érdemes internettel is foglalkozniuk. Az ebből származó árbevétele ugyanis – minden válság ellenére – 2011-ről 2012-re 11 százalékkal, azaz 15,7 milliárd forinttal, összesen 157 milliárd forintra nőtt. Az xDSL ugyan rosszabbul teljesített, így 7%-kal (2,9 milliárd forinttal) kevesebbet, összesen 41,3 milliárd forintot termelt 2012-ben, ezzel szemben a kábeltévés internet-előfizetésekből származó árbevétel 10,5 százalékkal, 42,8 milliárd forintra bővült egy év alatt...

G.L.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. decemberi számában olvasható.)

 

 

Tisztelt Látogató!

25 év telt el azóta, hogy megszületett a Média-Kábel-Műhold, a profiljában első és mindmáig egyetlen szakmai folyóirat. Negyedszázad elteltével a kiadó úgy döntött, befejezi munkáját. A lap a jövőben már nem jelenik meg, és az idén, 2021 végén ez a weboldal is megszűnik.

Eddigi tevékenységünk összefoglalásaként a kábeltelevíziózás hazai történetét feldolgozó jubileumi kiadványt jelentettünk meg. A 220 oldalas kötetben az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeit és eredményeit foglaljuk össze a lapban megjelent cikkek alapján. Hűséges előfizetőinknek és a kiadványt előzetesen megrendelő partnereinknek már eljuttattuk a kötetet. (Ebből ízelítőül itt látható néhány oldal.) 

Köszönjük eddigi megtisztelő figyelmüket.

A szakma minden szereplőjének sok sikert kívánunk a következő 25 évre!

 MKM25 Borito