FARM2021 Zsolti Jolly MKM 1000x100

Noha már az elmúlt év őszén megjelent az új, az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló rendelet, hatását majd ettől az évtől, az idő enyhülésével elkezdődő hálózatépítések időszakától érezhetik a kábelszolgáltatók. A szakmának fel kell készülnie arra, hogy kevesebb kiskaput hagy a jogszabály, mint a korábbi, és a megszegése is súlyosabb pénzbüntetést von maga után.

Tavaly év elején lépett hatályba az új építési törvény, melynek nyomán a hírközlési építményekre vonatkozó, a szakmában jól ismert 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet is módosításra szorult. A Nemzeti Média Hírközlési Hatóság szakemberei által összeállított új előírás szigorúbb szabályokat tartalmaz, mint az előző, ugyanakkor egyértelműbb helyzetet is teremt. A jogszabály a korábbival ellentétben tartalmaz értelmező rendelkezéseket, a hírközlési építményekre vonatkozó definíciók az Elektronikus Hírközlési Törvényből kerültek a rendeletbe.

Az egyik legfontosabb módosítás a szakma számára, hogy az 1000 méter alatti építéseket nem csak utólag, hanem előzetesen is engedélyeztetni kell, és egy év alatt be is kell fejezni. Nincs szükség viszont előzetes engedélyre 100 méter alatti előfizetői végpont kiépítésénél, illetve hibaelhárításnál sem. A módosítás nyomán az NMHH Építésfelügyeleti Hatósága várhatóan több ellenőrzést tart majd, hiszen már előre értesülnek arról, hol kezdődtek új beruházások.

Az építési engedélytől való eltérés, az előzetes bejelentés elmulasztása, az előírt határidő átlépése, a munkálatok befejezése után a használatbavételi engedély határidőn túli megkérése, valamint a bontási kötelezettség elmulasztása mind bírságot von maga után, amely a jövőben elsősorban a nagyobb kábeltársaságokat fogja érzékenyen érinteni. A büntetés mértékét korábban a kiviteli költség százalékában állapították meg, ezentúl viszont a cég árbevételének 0,25 százalékát kell befizetni. Ez az összeg csak akkor úszható meg, ha a jogsértés óta 5 év telt el.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2014. februári számában olvasható.)

 

 

Tisztelt Látogató!

25 év telt el azóta, hogy megszületett a Média-Kábel-Műhold, a profiljában első és mindmáig egyetlen szakmai folyóirat. Negyedszázad elteltével a kiadó úgy döntött, befejezi munkáját. A lap a jövőben már nem jelenik meg, és az idén, 2021 végén ez a weboldal is megszűnik.

Eddigi tevékenységünk összefoglalásaként a kábeltelevíziózás hazai történetét feldolgozó jubileumi kiadványt jelentettünk meg. A 220 oldalas kötetben az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeit és eredményeit foglaljuk össze a lapban megjelent cikkek alapján. Hűséges előfizetőinknek és a kiadványt előzetesen megrendelő partnereinknek már eljuttattuk a kötetet. (Ebből ízelítőül itt látható néhány oldal.) 

Köszönjük eddigi megtisztelő figyelmüket.

A szakma minden szereplőjének sok sikert kívánunk a következő 25 évre!

 MKM25 Borito