A Gigabit jó úton halad afelé, hogy letaszítsa a felhő alapú szolgáltatásokat a leggyakrabban emlegetett kifejezések listájának éléről.

Mióta a Google bedobta a köztudatba, a felhasználók fantáziáját élénken foglalkoztatja az 1 Gbit/s letöltési sebességet kínáló internetszolgáltatás. Az Egyesült Államok piacán már minden jelentősebb társaság (AT&T, Grande Communications, Google Fiber, Suddenlink Communications, TDS Telecom, CenturyLink, Bright House Networks, Atlantic Broadband, Comporium, Cox Communications) kínál 1 gigabites hozzáférést, vagy tervezi annak indítását szolgáltatási területének legalább egy részén. Október közepén a Cox Communications (az Egyesült Államok harmadik legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatója) sajtóközleményben jelentette be, hogy megkötötte az első előfizetői szerződést G1GABLAST szolgáltatására.

Amikor néhány éve a Google bejelentette ambiciózus Fiber termékét, a kábelesek egy legyintéssel elintézték: kinek van szüksége 1 Gbit/s-os sebességre? Megérkezett azonban a DOCSIS 3.1, amellyel a kábeles szolgáltatók jövőre megkezdhetik a „Gigasphere” szolgáltatások tesztelését, míg a hagyományos vezetékes szolgáltatók optikai hálózaton nyomulnak. Az AT&T például GigaPower néven kínál hamarosan 1 gigabites internetet, a szolgáltatást fokozatosan építi ki az ország egész területén. A CenturyLink egyelőre 16 városra terjeszti ki szimmetrikus 1 gigabites hálózatát, a szolgáltatást lakossági és üzleti ügyfelek egyaránt igénybe vehetik..

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2014. decemberi számában olvasható.)