Ha nem lenne internet, talán a kábeltelevíziós szolgáltatók egy része sem működne ma már. Miközben az alaptevékenységből 2014-ben 81 milliárd forint bevételhez jutottak, az internet ezt további több közel 50 milliárddal toldotta meg, a KSH adatai szerint.

Fejtsük le a „nagy nemzeti hagyma rétegeit”, és máris megértjük, mennyire megnőtt az internet-szolgáltatás szerepe hazánkban. Az információs és kommunikációs közös nemzetgazdasági ág 2014-ben 2470 milliárd forint árbevételt termelt, s az itt tevékenykedő vállalkozások ezzel 3,5 százalékos részarányban járultak hozzá a nemzetgazdaság egészének teljesítményéhez. Ezen belül a távközlési ágazat képviseli a legnagyobb, 43%-os súlyt, összesen több mint 1057 milliárd forint bevétellel. Az talán nem meglepő, hogy ezen belül a mobiltávközlés volt meghatározó (43%), az viszont figyelemre méltó, hogy a 20 százalékos részesedésű internet-szolgáltatásból származó árbevétel legutóbb, 2015-ben 7 százalékkal növekedett, és meghaladta a 181 milliárd forintot (1. táblázat). A kábeltelevíziós társaságok ma már több mint egymillió háztartást csatlakoztatnak a világhálóra, és ez közel 50 milliárd forintot hozott a konyhájukra az elmúlt évben.

Mindez megfelelő alapot kínál a bérfizetéshez is. Úgy tűnik érdemes ebben a szektorban dolgozni, itt is a távközlés fizet a legjobba: 2015 végén az egy főre jutó havi bruttó átlagkereset 501 ezer forint, szemben például a 277 ezer forintos országos átlaggal...

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2016. áprilisi számában olvasható.)