Hálózatsemlegesség és ami vele jár

Idén április 30-tól kötelező alkalmazni az internet-hozzáférési szolgáltatóknak – így a kábeltársaságoknak – az egységes távközlési piacról szóló uniós rendelet előírásait, aminek része a hálózatsemlegesség is. A hazai piac másik újdonsága lehet az internet áfájának csökkentése. Mindezek nyomán és a piac gyors átalakulása következtében felmerül a kérdés, hogy érdemes-e újragondolniuk stratégiájukat a szolgáltatóknak.

Már a második nemzedék nő fel a szemünk előtt, akik telefonáláskor nem vártak tárcsahangra, sőt a számítógépük sem várakozott, mielőtt tárcsázta egy ISP hívószámát az internetkapcsolat létrehozása előtt. Mi történik most? Az új generációs fogyasztók a wifi-képes készülékeikkel állandóan online (kapcsolódva) lehetnek. És amikor ráérnek, közösségi oldalakon beszélgetnek, vagy a hatalmas mennyiségű, régi és új filmből és tévésorozatból válogathatnak. A kedvenceiket bármikor és majdnem mindenhol lejátszhatják maguknak, ahányszor csak akarják.

A legfrissebb uniós konzultációs körkép azt mutatja, hogy az online szolgáltatások és alkalmazások használata iránti igény erőteljesen fog növekedni 2025-ig, tehát folytatódik az emelkedő trend. A szolgáltatók szerint a nagy letöltési sebesség és a kis késleltetés iránti elvárások teljesítése a hálózati infrastruktúra jelentős kiterjedésű és értékű fejlesztésével lehetséges, különösen a gyéren lakott területeken. A konzultációt előkészítő tanulmány becslése szerint, ha és amennyiben az egységes digitális piacot célzó iparági politika bátorítja a digitalizáló és hálózatfejlesztő beruházásokat, akkor öt éven át évente ezer milliárd euróval növekedhet az Unió gazdasága.

A sikeres modell egyszerűen mást kínál a mindennapi fogyasztónak, mint amihez a többség hozzászokott az iparágban. Az a helyzet, hogy a gyorsan népszerűvé váló újdonságok a piactéren a kereslet és a kínálat találkozását ugrásszerű változtatással javítják meg. A jobbítás és az innováció alapelvei ebben az értelemben ugyanazok: a márka, a minőség és az értékajánlat újdonsága.

A cikk a továbbiakban az elektronikus hírközlésre fókuszál, és kiragadja a digitális gazdaság és az Unió digitális egységes piaca teljes képéből a nyílt internet-hozzáférés (közismertebb nevén a hálózatsemlegesség) és roamingdíj intézkedések (EU 2015/2120 rendelet) egyes vonatkozásait, amelyek a kábeloperátorok és az ISP-k számára érdekesek...

Bárányné dr. Sülle Gabriella
távközlési szakértő

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2016. májusi számában olvasható.)