Több mint 107 ezer látogatót vonzott 205 országból a 2018-as Mobil Világkongresszus (MWC, Mobile World Congress), az iparág első számú eseménye. A programokban a szakma technológiai aktualitásai mellett helyet kapott a szélessávú internetellátásban tapasztalható szakadék megszüntetésének kérdése is.

A négy nap alatt az MWC konferencia-programja olyan témákkal foglalkozott, mint az 5G, a mesterséges intelligencia, a tárgyak internete (IoT), a tartalom és a média, a drónok, a politika és a szabályozás, valamint egyéb újdonságok. A vitaindító előadásokat a technológiai gyártó cégek és szolgáltatók vezetői, valamint a kormányzati szervek és a fejlesztési közösségek képviselői tartották, mint például a BT Group, a CNN Worldwide, az Ericsson, a China Mobile, az Európai Bizottság, a Forma 1 vezetője, Fernando Alonso, a GE, a HTC, Telefónica, és a Telenor.

 A Szélessávú Bizottság, a Fenntartható Fejlődésért tagjainak szakértői csoportja kiadta a „A New Deal: Befektetés a közös jövőnkbe – Politikai ajánlások a szélessávú szakadék bezárására” című jelentését. A riport ajánlásokat tartalmaz a politikai döntéshozók, a szabályozók és a magánszektor számára, hogy foglalkozzon a világ népességének felét érintő „elfogadhatatlan, tartós digitális kirekesztéssel”. A magánszektor és a kormányzati szervek képviselőiből álló szakértői csoportot 2017 márciusában hívták össze, hogy azonosítsa azokat a konkrét lépéseket, amelyeket meg kell tenni a szélessávú lefedettség és a folyamatos hiány megszüntetése érdekében.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2018. áprilisi számában olvasható.)