Szinte nincs olyan iparág, vagy szektor, amit mára ne ért volna el az úgynevezett „blockchainesítés”, vagyis a blockchain (blokklánc, a továbbiakban BC) technológia alkalmazására vonatkozó kezdeményezés.

PozsarBA BC, vagy az elosztott adatbázisok rendszere egy olyan technológia, ami teljesen átformálhatja a digitális tranzakciók világát, és több területen is megváltoztatja az üzleti élet rutinjait, a szolgáltatások és termékek közvetítésének a logikáját. Érdekes, hogy igen keveset, vagy szinte semmit sem hallottunk eddig a BC távközlésbeli alkalmazhatóságának a lehetőségeiről, pedig az új technológia okos adaptációjából az egész szektor nyerhetne – hangsúlyozta Pozsár Balázs, az UHU Systems távközlési fejlesztő és szolgáltató vállalat vezetője, aki lapunknak adott interjújában felvázolta a BC távközlési alkalmazásának a lehetőségeit.

Pozsár Balázs szerint a blokkláncot egyfajta digitális főkönyvként kell elképzelnünk, ami egyszerre akár több millió számítógépen elérhető, így a benne tárolt adatokat (például digitális tranzakciókét) egy elosztott hálózatban tartja nyilván, nagyon biztonságosan. A BC jellegzetessége, hogy adatcsomagok, vagy másképpen nevezve adatblokkok kapcsolódnak benne egymáshoz. Ebben a könyvelési rendszerben minden egyes tranzakció egyúttal hitelesíti az összes múltbéli tranzakciókat is.

Innen ered a neve is: az egymást követő tranzakciók adatblokkjai láncszerűen kapcsolódnak össze egymással. Az UHU Systems vezetője a BC másik jellegzetességeként azt emelte ki, hogy közvetlenül tudja összekötni egy adott tranzakció résztvevőit, közvetítő fél nélkül. Lényeges az is, hogy a zárt hálózatban tárolt adatblokkokat egy kriptográfiai technológiának köszönhetően hiteles titkosítással lezárják, így nem lehet őket hamisítani...

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2018. májusi számában olvasható.)