Mítoszok, tesztek, remények

Az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia az eddigieknél mintegy tízszer nagyobb adatátviteli sebességet és jelentősen rövidülő válaszidőt, egyben a mostaninál lényegesen jobb ügyfélélményt biztosít majd. A jelenlegit jelentősen meghaladó kapacitásnak köszönhetően több tízmillió eszköz hálózatra kapcsolódása válik lehetővé egyidőben. Az 5G új megoldásokat hoz majd számos iparágban, például az agráripar, a gépjárműipar, az energetika, a közlekedés, az egészségügy vagy az oktatás terén.

Világszerte várják az új szolgáltatásokat

Az 5G fogyasztói potenciálja címmel az Ericsson ConsumerLab kiadta ez évi jelentését, amely egyfelől lerombolja az 5G fogyasztó értékéről kialakult mítoszokat, másfelől felvázolja a hírközlési szolgáltatók előtt álló lehetőségeket. A fogyasztói várakozásokról valaha végzett egyik legkiterjedtebb felmérésre támaszkodva a jelentés arra ad választ, hogy milyen potenciális előnyökkel jár a fogyasztók számára az 5G. A vizsgálat során számos „fogyasztói realitás” került napvilágra, mely több általánosan elterjedt iparági mítoszt is cáfol.

Lesz-e „elektroszmog” az 5G-nél?

A focihoz hasonlóan látszólag az „elektroszmog”-hoz is mindenki ért. Azt azért jó tudni, hogy egyedül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság végez megbízható – és ingyenes – lakossági méréseket Magyarországon; nemcsak a 5G-technológiát használó eszközöknél, de a ma használatos, rádiófrekvenciás sugárzást kibocsátó berendezések esetében is. Az NMHH 2019 tavaszán a zalaegerszegi 5G-s tesztpályán a sávtisztaság és a zavarmentesség ellenőrzése mellett az elektromágneses sugárzást is vizsgálták, és a szakemberek megállapították: az értékek elhanyagolható mértékűek és nagyságrendekkel az egészségügyi határértékek alatt maradnak.

Tesztállomás Zalaegerszegen

A zalaegerszegi Zala ZONE Járműipari Tesztpálya megnyitója alkalmából – a jövő járműveinek tesztelését elősegítendő – a Vodafone elindította az ország első élő, saját hálózatába kapcsolt állandó 5G bázisállomását. Ugyanakkor sikeresek voltak a tesztek a Magyar Telekom első szabványos 5G tesztállomásán is.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2019. júniusi számában olvasható.)