SZSZL2021 banner 1000x100 

Koalíciós panoráma

Megalapításának második évfordulója alkalmából az 5G Koalíció (5GK) szakmai konferenciával és kiállítással egybekötött plenáris ülést tartott június 18-án.

A rendezvényen áttekintették az elmúlt két év eredményeit, a közeljövő teendőit, a résztvevők megismerkedhettek a legújabb trendekkel és kihívásokkal. A konferencia célja volt, hogy ismeretterjesztés keretében a szélesebb közvéleménnyel is megismertesse az 5G technológiát, felhasználási lehetőségeit és társadalmi-gazdasági hasznosságát.

Az államnak szerepet kell vállalnia az 5G hálózatok infrastruktúrájának kiépítésében – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bevezető előadásában. Kiemelte: az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, jelentőségében messze túlmutat a távközlésen, a technológia katalizátora számos innovatív területnek. Ide tartoznak az IoT alkalmazások vagy az autonóm járművek, a lehetőségeknek jelenleg csak egy részét ismerjük – mutatott rá.

Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője elmondta: az 5GK öt munkacsoportjában 155 szakember vesz részt. A tagszervezetek száma a megalakulása óta 73-ra emelkedett. Mindez számszerűen is, de szakmailag különösképpen jó alapot biztosít ahhoz, hogy Magyarország elérje célját, és globálisan is az 5G élvonalába kerüljön.

Az 5G felelős bevezetésének fontosságáról beszélt Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese. A célok közé tartozik a felhasználók védelme, tudatosságuk növelése, illetve az infrastrukturális fejlesztések akadálymentesítése.

A mobiltechnológia fejlődését elemezte és az 5G várható felhasználási eseteit összegezte Jakab Roland, az Ericsson ügyvezető igazgatója. Nemzetközi kitekintésben az előadó arról számolt be, hogy folytatódik az 5G lendületes előretörése. Számos piacon elindult az 5G szolgáltatás, az 5G kompatibilis okostelefonok értékesítésének megkezdését követően, és 2024-re az 5G előfizetések száma elérheti az 1,9 milliárdot.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2019. július-augusztusi számában olvasható.)