SZSZL2021 banner 1000x100 

amik 2030-ra valósággá válhatnak

A fogyasztók várakozásai szerint 2030-ra működni fog az érzékek internete, amely digitális érzékszervi tapasztaláson alapuló, új szolgáltatásokat kínál.

A felhasználói elvárások szerint a hálózatba kapcsolt technológiák 2030-ra már hétköznapi szinten is képesek lesznek mind az öt emberi érzékszervvel interakcióba lépni, a látáson és halláson felül az ízlelést, a szaglást és a tapintást is stimulálni. Ennek köszönhetően számos új szolgáltatás jelenhet meg a piacon. Az érzékek internetére vonatkozó fogyasztói elvárásokat az Ericsson ConsumerLab kilencedik alkalommal megjelenő, Legfontosabb fogyasztói trendek című jelentése taglalja.

Az érzékek internetének megjelenését olyan technológiák tehetik majd lehetővé, mint a mesterséges intelligencia (AI), a virtuális valóság (VR), a kiterjesztett valóság (AR), az 5G és az automatizálás. A fogyasztók várakozásai szerint 2030-ra a képernyőalapú tartalmak mellett egyre inkább elterjednek az egyszerre több érzékszervre ható tartalmak, melyeket már szinte lehetetlen lesz megkülönböztetni a valóságtól.

Az érzékek internetének elterjedését három fő tényező, az immerzív szórakoztatás, az online vásárlás, valamint a klímaválság – és ebből fakadóan a környezeti hatások minimalizálására való törekvés – segítik elő.

A 10 legfontosabb fogyasztói elvárás 2030-ra a következő:

  1. Az agyunk lesz a felhasználói interfész
  2. Mintha magamat hallanám
  3. Bármilyen ízben
  4. Digitális aroma
  5. Valódi érintés digitális úton
  6. Vegyes valóság
  7. Valódiság ellenőrzése
  8. Megjelennek a „post-privacy” fogyasztók
  9. Hálózatba kapcsolt fenntarthatóság
  10. Érzékszervi szolgáltatások

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2020. februári számában olvasható.)