Régen hallottam egy érdekes összehasonlítást, amiben a mobiltelefon és kábeltelevíziós szolgáltatások, mint háziállatok szerepeltek. A kutya sokban hasonlít a mobiltelefonra, mert elkísér minket, velünk van, míg a macska inkább a kábeltévéhez hasonlít, mert a házhoz tartozik, nem jön velünk. Régen ez a két állat békében, barátságban élt, mert külön tálból ettek, viszont 2013-ban megváltozott ez a helyzet. A kutya is ugyanazt a tálat kezdte használni, mint a macska, ugyanabban a frekvenciasávban, az LTE 800-ban (790-862MHz) kezdett dolgozni. S ezzel elkezdődött a zavarás.

Bizonyíték, nem ígéret?

A Docsis 3.1 eszközök a 2013-as szabványosítás után végre kézzelfogható közelségbe kerültek hazánkban is. A rendszer megvalósítási fázisa kissé tovább tartott, mint az előző szabványok esetében, de ha megvizsgáljuk, hogy milyen technikai újításokat kellett megoldani, akkor talán érthetővé válik ez az időszükséglet.

A jövőben a kábeltelevíziós hálózatok által használt sávok nagyobb részében várhatóan drasztikusan megnövekszik a sugárzott rádiós szolgáltatások száma, és ezzel együtt nőhet a kölcsönös zavarás veszélye. Mi is fog történni, és a kábelszolgáltatók hogyan tudják a felmerülő problémákat kezelni? Távközlési szakértőnk írása.

Mint az a GINOP 3.4.1 pályázat értékelése során is kiderült, a kormányzat ösztönzi a jövőálló technológiák alkalmazását, jelentősen több pontot kapott az, aki korszerű, lehetőleg az előfizetőig elérő optikai technológiával építkezik. Enne lehetséges megoldásához nyújt technológiai iránymutatást távközlési szakértőnk alábbi írása.

A médiaszolgáltatók egyre több tévécsatornát működtetnek, a nézők, az előfizetők pedig ezekből minél többet szeretnének, sőt mellé nagyon gyors internetet. A kínálat és a kereslet a kábelhálózatokon találhat egymásra – csakhogy azok kapacitása is véges. Hogyan lehet kezelni ezt a dilemmát? 

A növekvő előfizetői elvárások, az újabb szolgáltatások, a verseny és az uniós vállalások egyaránt arra sarkallják a kábeltelevíziós szolgáltatókat, hogy korszerűsítsék hálózatukat. Folyamatosan – és fokozatosan, az igények és lehetőségek függvényben. Ehhez ad útmutatót távközlési szakértőnk alábbi írása.