FARM2021 Zsolti Jolly MKM 1000x100

az idei és az elkövetkező évekre

Dalos Otto web2A digitális jövő gyorsabban érkezett meg 2020-ban, mint ahogy azt bárki is megjósolhatta volna. A korábban 2024 környékére várt technológiai trendekkel ezért akár már 2021-ben is találkozhatunk. A Cisco friss elemzése hat olyan fejlődési irányt vázolt fel, amelyek meghatározzák a közelebbi és távolabbi jövőnket. Ezekről Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója számol be olvasóinknak.

Az elmúlt évtized az okostelefonok globális elterjedéséről, a mesterséges intelligencia fejlődéséről, valamint a felhő, az alkalmazások és a közösségi média térnyeréséről szólt – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. De vajon mi jön ezután? Digitális reflex, kiberbűnözés, Threat Hunting, Zero Trust, a jövő internete és a szakemberhiány az aktuális trendek között.

Régen hallottam egy érdekes összehasonlítást, amiben a mobiltelefon és kábeltelevíziós szolgáltatások, mint háziállatok szerepeltek. A kutya sokban hasonlít a mobiltelefonra, mert elkísér minket, velünk van, míg a macska inkább a kábeltévéhez hasonlít, mert a házhoz tartozik, nem jön velünk. Régen ez a két állat békében, barátságban élt, mert külön tálból ettek, viszont 2013-ban megváltozott ez a helyzet. A kutya is ugyanazt a tálat kezdte használni, mint a macska, ugyanabban a frekvenciasávban, az LTE 800-ban (790-862MHz) kezdett dolgozni. S ezzel elkezdődött a zavarás.

Bizonyíték, nem ígéret?

A Docsis 3.1 eszközök a 2013-as szabványosítás után végre kézzelfogható közelségbe kerültek hazánkban is. A rendszer megvalósítási fázisa kissé tovább tartott, mint az előző szabványok esetében, de ha megvizsgáljuk, hogy milyen technikai újításokat kellett megoldani, akkor talán érthetővé válik ez az időszükséglet.

A jövőben a kábeltelevíziós hálózatok által használt sávok nagyobb részében várhatóan drasztikusan megnövekszik a sugárzott rádiós szolgáltatások száma, és ezzel együtt nőhet a kölcsönös zavarás veszélye. Mi is fog történni, és a kábelszolgáltatók hogyan tudják a felmerülő problémákat kezelni? Távközlési szakértőnk írása.

Mint az a GINOP 3.4.1 pályázat értékelése során is kiderült, a kormányzat ösztönzi a jövőálló technológiák alkalmazását, jelentősen több pontot kapott az, aki korszerű, lehetőleg az előfizetőig elérő optikai technológiával építkezik. Enne lehetséges megoldásához nyújt technológiai iránymutatást távközlési szakértőnk alábbi írása.