A távközlő-hálózatokban már régóta megjelentek és egyre nagyobb szerepet játszanak a fényvezetős (optikai) kábelek. A kábeltelevíziós rendszerekre jellemző HFC technológia még sokáig versenyképes, a kérdés csak az, hogy az igények és a konkurencia nyomására mikor milyen mértékig terjed el az optika (Fibre), és váltja fel a hagyományos koaxiális kábelt. A hagyományos távközlési szolgáltatók már elkezdték a felhasználói végpontig kihúzni a fényvezető szálakat. Vajon előbb-utóbb a kábelhálózatokban is elkerülhetetlenné válik az FTTH?

A teljesen „beüvegezett” (FTTH) helyi fényvezetős hálózat nyilvánvaló előnye a végfelhasználó számára a nagyobb átviteli sávszélesség, a minden korábbi vezetékes (akár xDSL, akár HFC) technológiánál nagyobb sebességű digitális jelfolyam megbízhatóbb átvitele. Ez a szolgáltatókat is segíti több ügyfél megnyerésében és a meglévők megtartásában. Emellett új bevételi lehetőségeket, alacsonyabb üzemeltetési költségeket, egységes és központosított ügyintézést, nem utolsósorban jövőálló hálózati infrastruktúrát kínál, ami a későbbiekben is a gyors és könnyű szolgáltatásfejlesztés garanciája. A társadalomra, környezetvédelemre és gazdaságra gyakorolt jótékony hatása már kézzelfogható előnyökkel jár azokban az országokban, ahol az FTTH technológiát közel egy évtizede bevezették (pl. Svédország).

Ma már egy előrelátó kábelszolgáltató nemcsak egyszerűen műsorjelet elosztó hálózatnak tekinti a rendszerét, sőt túlhaladott a (szinte már „hagyományosnak” számító) aszimmetrikus, néhány Mbps-os internetelérésre és hangszolgáltatásokra képes hálózatkép is. Korszerű optikai hálózati és aktív eszközökkel megfelelő és auditált minőségben a helyi hálózat alkalmassá tehető arra, hogy többszolgáltatós környezetben egy majdani szélessávú „digitális közmű” részévé váljon.

A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2011. márciusi számában olvasható