A kábeltársaságoknak érdemes átértékelniük szerepüket az előfizetőknek nyújtott szolgáltatás értékláncában. Elkerülhetetlenül infrastruktúra-fejlesztésbe kell fogniuk, ha nem akarnak fennakadni a mai sávszélesség-plafonon. Ennek könnyebb megértéshez tekintsük át a lehetséges szolgáltatói modelleket.

Az FTTH hálózat különböző rétegekre osztható, mely hatással van magának a hálózatnak a tulajdonformájára és működtetésére. Ezek alapján a következő üzleti modellek különböztethetők meg:

Vertikális integráció esetén a hálózat mindhárom rétege fölött egy szolgáltató, hálózatüzemeltető rendelkezik. Következésképpen, ha egy másik szolgáltató is szeretne szélessávú- és telefonszolgáltatásokat kínálni ugyanazon a területen, ahhoz meg kell építenie saját infrastruktúráját, azt működtetni és eladni a végfelhasználóknak. Ez a tisztán infrastruktúra alapú verseny.

Passzív hozzáférés az egyszerű passzív infrastruktúrát hasznosítja, melyet az infrastruktúra tulajdonosa épített meg és tart fenn. Az aktív és kiskereskedelmi (szolgáltatási) rétegeknek más szervezetek a tulajdonosai. Ugyanazon a passzív infrastruktúrán osztozhatnak a további szolgáltatók, de mindegyiknek be kell szereznie, telepítenie és üzemeltetnie kell a saját aktív hálózati eszközeit és a szolgáltatások kiskereskedelmi értékesítéséről is maguknak kell gondoskodni.

Aktív hozzáférés azt jelenti, hogy mind a passzív, mind az aktív infrastruktúrának ugyanaz a tulajdonosa, és ő üzemelteti az aktív hálózatot. Ez a vertikális infrastruktúra tulajdonos nagykereskedelmi hozzáférést értékesít a különböző kiskereskedők számára, akik azután egymással versengve kínálják szolgáltatásaikat az előfizetőknek.

Teljes elkülönülés esetén a különböző rétegek tulajdonosai függetlenek egymástól, minden rétegnek más szereplő a tulajdonosa. Az infrastruktúra tulajdonosának bevételei abból származnak, hogy a passzív infrastruktúrát egy vagy több hálózatüzemeltetőnek adja bérbe, amelyek viszont nagykereskedelmi hozzáférést adnak el a különböző kiskereskedőknek.

A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2011. májusi számában olvasható.