A Digitális Magyarország, a Szélessávú Internet Projekt és az ehhez kapcsolódó uniós pályázatok kapcsán várhatóan gyakran felmerül a szakemberek fejében: vajon miként lehetne úgy fejleszteni a hálózatot, hogy egyszerre megfeleljen a gazdaságossági szempontoknak, az előfizetői igényeknek és a pályázati előírásoknak. Ehhez is segítséget adhat az MKSZ szakértőjének írása.

A kábeltelevíziós hálózatok kapacitásának tervezése komoly előrelátást igényel. A rendelkezésre álló frekvenciasáv korlátozott, az előfizetői igények viszont folyamatosan növekednek. Egyre nagyobb internetes sávszélességet igényel az előfizető, egyre több HD műsort kell továbbítanunk a hálózaton. A sávszélességben ma már elérhető az akár 500 Mbps-os letöltési sebességű csomag is, míg a HD műsorok száma évente 4-5 új csatornával bővül.

A jövőben változni fognak az előfizetői szokások, egyre inkább előtérbe kerül az e-learning, az OTT alapú tévézés, a Video on Demand. Egyre több intelligens eszköz lesz a lakásokban, a riasztórendszer kamerájának a képét is megjelenítjük a mobil készülékeinken, felhő alapú mentéseket végzünk, az okos otthonokban megjelennek az intelligens mérőórák, és eljön az IoT, az Internet of Things kora, amikor már az eszközök kezdenek egymással és az emberekkel kommunikálni.

A kábelhálózatok adatátviteli képessége korlátozott, és még manapság is nagyon sok analóg csatornát továbbítunk az előfizetők felé. Az adatátviteli sebesség növelése érdekében a szolgáltatók a digitális technológia irányába kezdték meg a fejlesztéseket, hiszen sokkal hatékonyabb, ha egy analóg tévéműsor csatornáját inkább 50 Mbps adatátvitelre használjuk...

Putz József

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2015. decemberi számában olvasható.)