Az FTTH hálózat kiépítési költségét jelentős mértékben meghatározza a hálózat struktúrája. Erről már a beruházás kezdete előtt, a tervek készítésekor dönteni kell, ezért ebben a részben röviden áttekintjük a gyakorlatban elterjedt megoldásokat.

Mint az jól sejthető és a telepítési tapasztalatok is messzemenően igazolják, a passzív infrastruktúra kiépítése kerül a legtöbb pénzbe. Anyaggal együtt az összes költségek legalább 56-60%-át teszi ki. A kiadások csökkentését tehát ezen a területen érdemes kezdeni. Sajnos sok beruházó/kivitelező az összes költség mintegy egytizedét jelentő anyagokon igyekszik spórolni. Így sok esetben silány minőségű, nem jövőálló elemeket építenek be, jóval drágább emberi munkaerővel. Ennek az a veszélye, hogy a karbantartási költségek megnőhetnek, illetve romlik a hálózaton nyújtott szolgáltatások minősége.

A második legnagyobb költségelemet az aktív hálózati eszközök adják. Ezek szerencsére folyamatosan egyre olcsóbbak, az előfizetői számhoz viszonyítva. Az előfizetői aktív eszközök ára is hasonlóan csökkenőben van, vagy változatlan árszint mellett az általuk nyújtott csatlakozási lehetőségek és szolgáltatások köre bővül.

Akármilyen is legyen a hálózati architektúra, nagyon fontos figyelembe venni azt, hogy a kábelezési tervek hogyan befolyásolhatják a hálózat fejlődését a jövőben. Mint sorozatunk egy korábbi részében már kifejtettük, az FTTH hálózat mindenképpen hosszú távú beruházás. A földbe fektetett kábelek várható élettartamát a gyártók legalább 25 évre teszik– a valódi üzemben töltött élettartamuk valószínűleg ennél sokkal hosszabb. Az aktív berendezéseket feltehetően többször is frissíteni, cserélni kell majd ezen időszak alatt, de mindenképpen lehetővé kell tenni, hogy a passzív infrastruktúra költségigényes része újra használható legyen. A projekt kezdetén a kábelezési tervről hozott döntéseknek hosszú távú következményei lesznek.

A hálózattervezések egyik közös hibája az, hogy a kezdeti költségek csökkentése céljából csak annyi fényvezető szálra terveznek, amennyi az éppen aktuális igényeknek megfelel. Az elmúlt 10 évben az optikai szál iránti igények folyamatosan növekedtek, és ez valószínűleg folytatódni fog. A minimális szálszámra tervezés gyakran fejlettebb és drágább kommunikációs eszközök iránti igényekhez vezet. Az egyszálas megoldások műszakilag vagy üzletileg szűk keresztmetszetet jelenthetnek a jövőben.

A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2011. július-augusztusi számában olvasható.