Új fogalommal barátkozunk mostanság az infokommunikáció világában: ez a „felhő” vagy „számítási felhő” (cloud computing). Bármily hihetetlennek tűnik, ez akár egy kábeltévés vagy internetszolgáltató új üzletágává is válhat. A jelenség hátterét William Szentágotay, a CE On-Demand regionális felhő-szolgáltató ügyvezető igazgatója mutatja be.

A felhő mint kifejezés története évtizedekkel ezelőttre nyúlik vissza, amikor különféle számítógépes folyamtábrákon az internetet, mint elvont entitást, egy felhővel ábrázolták. Tulajdonképpen a felhő a világháló szinonimájává vált azóta, és minden olyan alkalmazás, ami egy cég belső rendszerén kívül esik, amit – szintén divatos szóval élve – „kiszerveznek”, azt nevezhetjük felhő-szolgáltatásnak is. Ilyen szolgáltatás tulajdonképpen minden olyan alkalmazás – legyen az fogyasztói vagy üzleti –, amelyet jelen időben, az interneten keresztül érünk el. Olyan egyszerű dolgokra kell itt gondolni, mint az email levelezésünk vagy a közösségi portálok, amelyeket több százmillióan használnak nap mint nap a világon. A felhő észrevétlenül lopózott be az emberek életébe, és most már nemcsak egy vállalkozás, de még egy magánember sem nagyon teheti meg, hogy ne vegyen részt a felhő-játékban.

Egy friss, 2010-es KPMG kutatás szerint az európai megkérdezettek 59 százaléka egyetért azzal, hogy a jövő IT-ja a felhő felé tendál. Az év elején több neves kutatócég és felhővel foglalkozó blog is azt jósolta, hogy 2011 a cloud computing, másnéven a számítási felhő éve lesz. Bármit is mutatnak majd a statisztikák az év végén, az egészen bizonyos, hogy a cloud computing gyökeresen megváltoztatta a vállalkozások IT-ról alkotott felfogását és azzal kapcsolatos gyakorlatát. A szoftver-licenszek megvásárlásának és karbantartásának, az adattárolás megszervezésének és fenntartásának, valamint az infrastruktúra kiépítésének és kezelésének eddig megszokott, házon belüli költségeivel szemben egy rugalmasabb és hatékonyabb módszert kínál, ugyanezen funkciók külső szolgáltatóktól való bérlésével, az interneten való eléréssel.

A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2011. szeptemberi számában olvasható.